Hassel

HasseltreetHasseltreet har begynt å vokse, men det er noen år til det blir hasselnøtter. Det er plantet slik at det har skygge fra morgenen og sol resten av dagen. Det står i plenkanten og vil få mer sol til høyere det blir. Ikke alt kan plantes på den mest ideelle plassen og det er kanskje de fleste som ikke får drømmeplassen, i hagene våre. Årsaken er mange, men alle kjører sin stil og forsøker å tilrettelegge for at det skal være hensiktmessig plassert på sikt, vil jeg anta.

Dette treet kan oppnå store dimensjoner selv om det ikke kan måle seg med kjempene på Vestlandet, der stammen er målt med inntil 1,5 m i tverrmål.

Hassel, slekt av busker og små trær i bjørkefamilien.

Hannblomstene er nakne og sitter i hengende rakler som utvikles om høsten og åpner seg tidlig om våren, i mars og april. Hunnblomstene sitter noen få sammen i knopper slik at bare de lange, røde arrene stikker ut. Ved modningen er nøttene omgitt av en frynset hams. Nøttekjernene, frøene, består for en vesentlig del av fet olje. Blandt hasselslektens 15 arter har vi bare en Norge og det er vanlig hassel, C. avellana, som er vanlig i urer og på tørre bakker, og er å finne opp til 500 moh. Den nordligste utposten en finner disse er i Steigen.