Lamium, maculatum, White Nancy

Lamium maculatum White Nancy,
– er en hageform av planten, men det dyrkes også krysninger.

I Norge vokser planten vilt noen få steder. Voksesteder den trives er brakkmark, skogkanter, skråninger og annen åpen mark.

Plante med en krypende vekst som over tid danner store, tette tepper.
Stenglene er myke, noe firkantete og liggende. Stenglene kan sette røtter ved de fleste bladfestene, m.a.o. lett å dele også. Du får et stort teppe av blomsten om du kniper av skudd under bladfestet og setter den i jorden rundt planten siden den formeres enklest, ved deling. På denne måten har du store stauder fort om du husker å vanne ofte, så røttene får festet seg. Stikk en liten spade i joden og sett ned stiklingen og dekk rundt stilken med jord og vann mye, den første tiden til den har festet seg.
Bladene er avlange, rynkete og grønne med sølvaktige tegninger og plantens høyde er 15 cm. Plantens blad er friske hele vekstsesongen og tåler litt kulde, uten å ta skade.

Blomstringen fra april til juli og enkelte steder er nok dette litt forskjøvet.  Plantelappen som fulgte planten min sier april til Juli. Men her skjer lite før mai. Blomsten er en typisk rødrosa leppeblomst. Hvite blomster forekommer ute i naturen. Blomstene sitter tett i et kort aks. Avblomstrede aks bør klippes av, for de bruker mye næring til å danne frø og ikke er det pent heller.

Trives godt  på ei  næringsrik sandjord med mye humus, men tåler de fleste jordtyper. Lett fuktig, men veldrenert jord i full sol til ganske mye skygge. Har du fuktig jord i bedet om vinteren kan dette medføre at planten råtner, så finn et egnet sted.

Hardfør og motstandsdyktig mot sykdommer og insekter.  Mange som har planten i hagen sier at rådyr og hare ikke er fristet til å spise denne planten.